Declarația Președintelui Republicii Cipriote: Ce se va schimba începând cu 4 și 21 mai

Președintele Anastasiades a declarat că este „mândru de responsabilitatea forțelor politice, de profesionalismul oamenilor de știință și din domeniul sănătății, dar și de disciplina admirabilă a cetățenilor. Datorită eforturilor tuturor, țara noastră mică devine o țară de referință pentru tratarea cu succes a unei alte crize”.

A adăugat că „nu voi obosi să repet că orice progres sau pericol de regres depinde de comportamentul tuturor. Natura necunoscută a virusului nu ne permite să ne relaxăm. De aceea, nu întâmplător suntem reticenți în a accepta o serie de solicitări din partea reprezentanților de afaceri. Țările care au adoptat măsuri de relaxare, subestimând pericolele, acum înregistrează un nou val de infecții și un regres de la succesul pe care îl înregistraseră inițial”.

Primele două faze ale punerii în aplicare a strategiei pentru ridicarea treptată a restricțiilor încep pe 4 mai 2020 și se încheie pe 8 iunie 2020. Totul va depinde de cursul epidemiologic.

FAZA A

1. Sectorul Economic

  • Începând 4 mai, vor fi ridicate restricțiile asupra sectorului construcțiilor și a tuturor activităților comerciale care îl susțin.
  • Toate întreprinderile comerțului cu amănuntul se redeschid, cu excepția mall-urilor și a marilor magazine. Se înțelege că funcționarea lor va fi reglementată de protocoalele de securitate și sănătate, așa cum vor fi stabilite de Ministerele Muncii și Sănătății.
  • Se redeschid piețele publice și bazarurile, respectând, bineînțeles, instrucțiunile Ministerului Sănătății.
  • Se redeschid agențiile de turism.

2. Sectorul Public

De la 4 mai sectorul public va funcționa în deplinătate, iar toți angajații vor reveni la locul de muncă. Sunt excluși cei care se încadrează în grupurile vulnerabile, așa cum acestea sunt definite în noua listă revizuită publicată de Ministerul Sănătății.

  • Angajații responsabili pentru îngrijirea copiilor cu vârstă de până la 15 ani vor avea dreptul să își ia liber până la redeschiderea școlilor publice și private.

Se înțelege că în timpul absenței lor sunt obligați să îndeplinească orice sarcini care le-au fost atribuite, prin metodele de telecomunicație.

  • Aceeași metodă va fi utilizată și de persoanele care aparțin grupurilor vulnerabile și nu se vor întoarce la muncă.
  • Odată cu revenirea funcționarilor publici, devine posibil ca tribunalele să funcționeze, în conformitate cu deciziile luate de Curtea Supremă.

3. Sectorul Educației

  • Acordând prioritate necesității pregătirii adecvate a absolvenților școlilor secundare (publice și private), s-a decis revenirea acestora în unitățile școlare începând cu 11 mai.
  • Ministrul Educației, Culturii, Sportului și Tineretului va face anunțuri în această privință, precum și rapoarte despre toate celelalte niveluri de învățământ. Se înțelege că până la redeschiderea completă a unităților școlare, teleeducația va continua.

4. Sectorul Sănătății

Ca parte a procesului de normalizare a funcționării spitalelor publice și private, începând cu 4 mai, restricțiile vor fi parțial ridicate pe baza instrucțiunilor Ministerului Sănătății, iar centrele stomatologice vor fi redeschise complet.

LIBERTĂȚILE INDIVIDUALE

În ceea ce privește libertățile individuale și măsurile restrictive luate, s-au decis următoarele:

  • Numărul ieșirilor se ridică la 3 pe zi, trimițând, ca și până acum, mesaj SMS. Interdicția circulației de la 22:00 la 6:00 rămâne în vigoare.
  • Începând cu 4 mai, este permisă intrarea pentru rugăciune în Biserici, moschei și alte lăcașuri de cult, cu condiția să nu fie înăuntru mai mult de 10 persoane în același timp. Decretul privind Nunțile, Botezurile și Înmormântările rămâne în vigoare.

De la 1 iunie, participarea la Sfintele Slujbe și la alte forme de cult religios vor fi permise în Biserici, moschei și alte lăcașuri de cult, cu condiția să se respecte cu strictețe protocoalele de sănătate așa cum le va formula Ministerul Sănătății.

Aceleași măsuri vor fi valabile și pentru Cununii, Botezuri și Înmormântări.

Pe această cale, aș dori să-mi exprim profunda mea recunoștință Întâistătătorului Bisericii Cipriote pentru cooperarea excelentă și responsabilitatea de care dă dovadă în gestionarea unei probleme atât de sensibile.

  • Exercițiul individual (mersul, înotul în mare, mersul cu bicicleta etc.) este permis, în spații deschise, pe trotuarele străzilor și parcurilor, atâta timp cât nu sunt împreună mai mult de 2 persoane. Minorii sunt excluși de la această restricție.

Parcurile, locurile de joacă și alte spații în aer liber rămân închise.

5. Sportul

Începând cu 4 mai, este permisă utilizarea spațiilor sportive deschise sau în aer liber pentru sportivii de înaltă performanță care sunt în lista Comitetului Olimpic din Cipru.

FAZA B

  1. Începând cu 21 mai, toate restricțiile privind circulația cetățenilor vor fi ridicate.
  2. Prezența în parcuri, locuri de joacă în spații deschise, piețe, porturi etc. va fi liberă, cu condiția ca să nu se adune mai mult de 10 persoane.
  3. Restaurantele și în general locurile de servire de preparate culinare și băuturi se redeschid numai în spațiile în aer liber, în baza unor protocoale stricte care urmează să fie emise de Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.
  4. Începând cu 21 mai, se deschid saloanele de coafură, frizeriile și saloanele de înfrumusețare.

De la 1 iunie:

  1. Este permisă funcționarea și accesul la plajă.
  2. Porturile vor intra în funcțiune, cu excepția debarcării pasagerilor de pe navele de croazieră.
  3. Bibliotecile, muzeele, siturile arheologice și istorice se vor redeschide.
  4. Agențiile de pariuri se redeschid.

„Din 4 mai au loc primii pași timizi pentru părăsirea adăposturilor noastre. Acest lucru creează o responsabilitate suplimentară. Cu toții trebuie să ne protejăm nu numai pe noi înșine dar și pe cei dragi, pe prietenii noștri, pe colegii noștri, pe concetățenii noștri.

Pericolul nu a dispărut. Așa cum oamenii de știință declară în repetate rânduri, coronavirus va fi printre noi pentru mult timp. Instrucțiunile sunt clare: trebuie să respectăm meticulos regulile de igienă, dar și să respectăm cu fidelitate instrucțiunile și îndrumările echipei științifice și ale autorităților competente.

Orice abatere sau indisciplină nu ne va conduce, așa cum ne dorim toți, la următoarea etapă, ci la etapa anterioară. Va fi un regres pe care nimeni nu-l dorește.

Dragi prieteni,

Astăzi, facem un pas atent, înainte.

Dacă toți acționăm cu responsabilitate și arătăm aceeași consecvență și prudență, nu am nicio îndoială că vom reuși”, a încheiat Președintele Nikos Anastasiades.

Traducere: Diac. Matei Andrei (cor-nicosia.com)