Patriarhul României face apel pentru sprijinirea lucrării de pictare în mozaic a Catedralei Naționale

Patriarhul României face apel pentru sprijinirea lucrării de pictare în mozaic a Catedralei Naționale

„Vă îndemnăm pe toți să contribuiți la pictarea icoanelor în mozaic la Catedrala Națională, mai ales astăzi când prăznuim sărbătoarea sfintelor icoane care arată adevărul și frumusețea Ortodoxiei”, a afirmat Patriarhul României în Duminica Ortodoxiei, 13 martie 2022, după Sfânta Liturghie.

În apelul Său, Patriarhul a subliniat că anumite comunități au contribuit pentru pictarea ocrotitorului lor spiritual și a vorbit și despre specificul icoanelor de la Catedrala Națională.

„Unele comunități care au ca ocrotitor pe unii sfinți au solicitat deja ca la Catedrala Națională să fie pictat sfântul ocrotitor al bisericii sau al parohiilor lor. De pildă, Catedrala „Sf. Spiridon Nou” – Paraclis Patriarhal din Capitală a oferit deja mai bine de jumătate din sumă pentru icoana Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Este o icoană care are 4 metri înălțime, fiind adaptată la înălțimea Catedralei”.

„Icoanele din noua Catedrală sunt mari, pentru că de departe se văd mici. De pildă, icoana Maicii Domnului din altar are 15 metri înălțime, dar când intrați pe ușa de la intrare în Catedrală o vedeți ca o icoană mai mică, obișnuită, din cauza distanței și a înălțimii. Aceste icoane sunt adaptate la dimensiunile noii catedrale. Este o bucurie ca fiecare credincios român care vine în Catedrala Națională să vadă chipul sfinților ocrotitori ai parohiei, ai mănăstirii”.

„Avem icoane nu numai în mozaic, ci și în metal, dar care sunt deja făcute. Cele 27 de porți de aramă ale Catedralei Naționale au și în exterior și în interior icoane ale sfinților din Biserica universală, dar foarte multe icoane ale sfinților români. Astfel încât, dacă ai intrat în biserică pe poarta Sfinților brâncoveni, când te intorci vezi și în interior icoana Sfinților Brâncoveni”.

„Icoanele acestea sunt în bronz și sunt bizantine. Fiecare ușă este dotată cu propriul motor, astfel încât într-un minut se deschid cele 27 de porți pentru evacuare rapidă în caz de necesitate”.

„În această Catedrală Națională mare, construită după toate regulile europene de siguranță, pictura este partea care impresionează cel mai mult, după cum și arată catapeteasma sau iconostasul mare al Catedralei Naționale, care are 400 de metri pătrați de mozaic bizantin”.

Catapeteasma Catedralei Naționale la primul hram, 30 noiembrie 2018. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

„Deasupra ei se găsește icoana Maicii Domnului cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil care are o suprafață de 600 de metri pătrați”.

Icoana Maicii Domnului „Platytera”. Foto credit: Catedralaneamului.ro / Diacon Iulian Dumitrașcu

„Aceste icoane se văd de la distanță și arată bogăția și frumusețea Ortodoxiei”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Cum poți contribui

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO.

  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:

Cont pictura în lei: RO91RNCB0075004895030395
Cont pictura în euro: RO64RNCB0075004895030396
Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Alte informații pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: ctitor@catedralaneamului.ro

Sursa: basilica.ro