Patriarhul Daniel: De ce trimite Iisus un nevăzător cu tină pe ochi să caute Siloamul

Protagonistul textului evanghelic din Duminica a șasea după Paști, un orb din naștere, a fost uns cu tină pe ochi și apoi trimis de Iisus Hristos la scăldătoarea Siloamului ca să se spele.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat acest fapt oarecum surprinzător în predica rostită la Paraclisul istoric „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale și a explicat motivele simbolice și practice pentru care a procedat în acest fel Mântuitorul, „Lumina lumii”.

De ce trimite Iisus un nevăzător cu tină pe ochi să caute Siloamul

În primul rând l-a trimis pentru ca să constate ascultarea lui smerită și credința lui că se va vindeca, a spus Părintele Patriarh.

„Acest orb nu a întrebat «Cum ajung acolo dacă nu văd?» și nici «De ce trebuie să merg acolo?». Întru smerenie a ascultat și împlinit porunca lui Iisus”, a semnalat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Ne putem întreba dacă acest orb a mers singur, dacă l-a condus cineva la scăldătoarea Siloamului sau a ajuns acolo tocmai pentru că Dumnezeu-Cuvântul Iisus Hristos care i-a zis: «Mergi și te spală acolo» l-a însoțit tainic cu puterea Sa pe drum și i-a arătat cum să ajungă”.

Al doilea motiv al trimiterii orbului cu ochii unși cu tină la Siloam a fost acela de a fi văzut de cât mai multă lume că este nevăzător și că se vindecă în mod minunat. Astfel, orbul devine trimis, misionar al Mântuitorului.

„Această pedagogie minunată a lui Hristos ne arată cum oamenii infirmi sau bolnavi pot să mărturisească dumnezeirea și sfințenia Lui, în timp ce unii oameni care văd cu ochii trupești refuză să recunoască prezența și lucrarea lui Dumnezeu în ei”.

Amintind că „Siloam” înseamnă „Cel trimis”, Patriarhul Daniel a precizat că orbul din naștere a fost trimis la scăldătoarea Siloamului pentru că el însuși va deveni un trimis al lui Hristos ca să-L mărturisească în fața fariseilor necredincioși și în fața lumii.

Mărturisind în fața fariseilor puterea vindecătoare și apoi dumnezeirea lui Iisus, cel vindecat de orbire a fost dat afară din Templu.

Ateismul, nihilismul, secularizarea rezultă din incapacitatea spirituală de a-L vedea pe Cel Nevăzut

„Credința este o capacitate spirituală de a vedea pe Cel Nevăzut”, a subliniat Patriarhul României, remarcând din minunea vindecării orbului că „mai ușor se vindecă cineva de orbirea trupească decât de orbirea sufletească a necredinței”.

„Credința este o vedere dincolo de simțurile trupești, o simțire a prezenței și lucrării Creatorului în creație, în viața lumii și a fiecărui om, o legătură tainică de recunoștință și de mulțumire adusă lui Dumnezeu, dar și de cerere adresată Lui pentru a deveni Lumina și Ajutorul vieții”.

„Credința nu este o simplă convingere intelectuală că Dumnezeu există undeva departe, ci o relație vie de încredere, de iubire, de recunoștință”, a continuat Părintele Patriarh menționând că cea mai înaltă activitate a Bisericii este Sfânta Euharistie, adică Sfânta Recunoștință.

„Necredința ca incapacitate spirituală a unor oameni de a crede în Dumnezeu, Creatorul Universului și al omului, se manifestă ca ateism sau ostilitate față de religie, ca nihilism sau indiferență față de valorile credinței, ca secularizare sau diminuare a vieții spirituale, până la uitarea de Dumnezeu și de Biserică”, a evidențiat Preafericirea Sa.

Îi îndemnăm pe părinți să acorde mai mult timp copiilor

Duminică, 2 iunie 2019, este serbată în Biserica Ortodoxă Română Duminica Părinților și a Copiilor. În acest context, la finalul omiliei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat părinților un îndemn de a petrece mai mult timp cu copiii lor.

„Îi îndemnăm pe părinţi să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credinţa, speranţa şi dragostea, libertatea de a face binele, nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea şi tradiţiile poporului român, oriunde s-ar afla.

De asemenea, îndemnul Patriarhului către copii a fost acela de „a iubi mai mult pe părinţii şi dascălii lor, să se roage pentru ei şi să le arate recunoştinţă”.

„Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Înviat, să lumineze şi să umple de pace şi bucurie sufletele părinţilor, ale copiilor, ale tinerilor şi ale tuturor celor ce îi ajută pe aceştia să fie o binecuvântare pentru poporul român!”, a spus Patriarhul României.

Vezi mesajul integral al Patriarhului către părinți și copii.

Foto: arhiva Basilica.ro

Sursa: Basilica.ro