Ce este Fondul Central Misionar și de ce să contribui?
Fondul Central Misionar este destinat lucrării misionare și sociale a Bisericii și sprijinirii parohiilor sărace. Contribuind la această colectă, efortul tău va ajunge exact acolo unde Biserica are mai mare nevoie.
Fondul este colectat, încă de la înființarea lui, în Duminica Ortodoxiei. A fost inițiat pentru ajutorarea parohiilor mici din ţară, îndeosebi ale celor din Ardeal, care se luptau cu mari greutăţi materiale, neputând să-şi termine bisericile începute, să le repare pe cele deteriorate şi să achite salariile slujitorilor bisericeşti.
În primul an – 1956 – Fondul Central Misionar a fost alimentat din contribuția benevolă a Eparhiilor din țară, prin Administrația Patriarhală și cu sprijinul Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Din anul următor, colecta s-a generalizat și s-a decis să se facă apel la toți credincioșii ca în prima duminică din Postul Mare să-şi ofere sprijinul la constituirea acestui fond de susținere a bisericilor aflate în dificultăți. Aşa s-a născut, începând cu anul 1957, Fondul Central Misionar.
În urma organizării diasporei românești, prin înființarea de noi eparhii, parohii și mănăstiri, în anul 2011 s-a hotărât ca această colectă să fie extinsă la nivelul tuturor eparhiilor din Patriarhia Română, atât din țară, cât și din străinătate.
De ce să contribui?
Modelul și baza pentru astfel de colecte pot fi observate la primele comunități de creștini, unde „toți cei ce credeau erau laolaltă și aveau toate de obște. Și își vindeau bunurile și averile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare” (Faptele Apostolilor 2: 44-45).
În pastorala pentru Duminica Ortodoxiei 2022, sinodalii amintesc faptul că „Tradiția noastră românească a dărniciei este foarte bogată în acte de binefacere și în purtare de grijă față de Biserica lui Hristos și față de poporul dreptcredincios”, iar „Poporul român este un popor harnic și darnic, iubitor de Dumnezeu și de semeni”.
„Este încă vie, în memoria recentă, solidaritatea arătată de credincioșii ortodocși români la începutul pandemiei, în anul 2020, și pe tot parcursul ei, când Biserica a sprijinit spitalele cu cele necesare pentru a trece mai ușor printr-o perioadă foarte grea.
Astfel, bisericile, mănăstirile și catedralele au ajutat spitalele. Atunci s-a creat o adevărată comuniune de iubire creștină între doctorii de trupuri și păstorii de suflete, fapt care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin marea încercare a pandemiei”.
Îndemnul Sfântului Sinod
„Vă îndemnăm ca și în anul acesta să vă deschideți inima și să ajutați pe cei pe care viața i-a adus în situații grele”, transmit ierarhii români.
„Astfel, «fiecare să dea cum socotește cu inima sa, nu cu părere de rău, sau de silă, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună» (2 Corinteni 9:7), sprijinind cu darul vostru lucrarea misionară și social-filantropică a Sfintei noastre Biserici din țară și din străinătate”.