În prima Duminică după Rusalii, când Biserica îi pomenește pe toți Sfinții ei, Pr. Petre Matei, trimisul oficial al Patriarhiei Române în Cipru, a săvârșit Sfânta Liturghie în limba română la Biserica Sfântul Pavel, care găzduiește Comunitatea Ortodoxă Română din Nicosia și din împrejurimi.
În cuvântul de învățătură Părintele a făcut referire la pericopa apostolică care s-a citit. „Sf. Apostol Pavel ne arată că Sfinții Bisericii dintotdeauna au fost prigoniți și omorâți din cauza mărturisirii Adevărului. Rolul prorocilor din Vechiul Testament nu era doar să prevestească venirea Mântuitorului, ci mai ales ei erau trimiși de Dumnezeu să îndrepte și să mustre poporul ales atunci când acesta începea să se îndepărteze de Dumnezeu. Tocmai pentru că s-au împotrivit duhului acestei lumi „au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare; au fost ucişi cu pietre, au fost puşi la cazne, au fost tăiaţi cu fierăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi” (Evr. 11, 36-37).
Cuvintele Apostolului se adeveresc în mod vizibil astăzi, când oricine are curajul să mărturisească credința adevărată este luat în râs. În mod deosebit, preoții și ierarhii devin deranjanți atunci când rostesc în predicile lor adevăruri și sfaturi care nu sunt compatibile cu duhul acestei lumi din ce în ce mai îndepărtată de Dumnezeu. Dar tocmai acesta era rolul principal al Sfinților din Vechiul Testament, rol pe care slujitorii Bisericii au datoria să-l continue cu multă conștiinciozitate, și anume acela de a îndrepta și de a învăța ceea ce este bine spre mântuirea sufletelor. De aceea, Sf. Apostol Pavel îi scrie în acest sens ucenicului său Timotei, primul episcop al Efesului, „propovăduiește cuvântul, stăruiește cu timp și fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare și învățătura. Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci – dornici să-și desfăteze auzul – își vor grămădi învățători după poftele lor, și își vor întoarce auzul de la adevăr și se vor abate către basme” (II Tim. 4, 2-4).
Astăzi, omul pare din ce în ce mai obsedat de problema libertății absolute. Îi este greu omului zilelor noastre să mai accepte ideea că nu are voie să facă anumite lucruri, că îi este interzis de lege să acționeze după placul său și nu suportă ideea de „ascultare”. Orice măsură menită să limiteze libertatea omului devine un fel de provocare pentru a-și demonstra că el este propriul său stăpân și că poate să facă tot ce gândește și ce dorește.
Cu toate astea, datoria noastră de creștini este să-L mărturisim pe Mântuitorul Hristos, Dumnezeul cel adevărat, și să nu ne rușinăm în fața lumii pentru că dacă ne vom rușina în fața acestui „neam desfrânat și păcătos” (Mc. 8, 38), atunci și Fiul lui Dumnezeu se va rușina de noi în fața Tatălui ceresc”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii credincioșii români au venit împreună cu copilașii lor să se împărtășească și apoi să se miruiască.
Publicat de cor-nicosia.com