25 de ani de la vizita frățească a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist în Cipru (1996-2021)
Anul acesta se împlinesc 25 de ani (1996-2021) de la vizita oficială a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist (1986-2007) în Cipru , și 26 de ani de la înființarea Comunității Ortodoxe Române din Cipru (1995-2021). Cu această ocazie vă punem la dispoziție articolul scris de Prea Sfințitul Părinte Teofan Sinaitul, Episcopul Vicar Patriarhal de atunci, actualul Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în revista ”Chemarea Credinței”, nr. 40, anul IV (iunie 1996).
*************************************
Vizită frățească în Biserica Apostolică a Ciprului
La invitația Prea Fericitului Părinte HRYSOSTOM, Arhiepiscop al Ciprului – Noua Justiniana, o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST, a efectuat o vizită frățească în Biserica Apostolică a Ciprului, în perioada 8-15 mai 1996. Din delegație au mai făcut parte: I.P.S. NESTOR, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei, P.S. EPIFANIE – Episcopul Buzăului, P.S. TEOFAN SINAITUL – Episcop Vicar Patriarhal, P.C. Pr. Prof. Dr. CONSTANTIN CORNIȚESCU – Decanul Facultății de Teologie din București, Prof. Dr. MIHAIL DIACONESCU, P.C. Diac. NICOLAE VLADU – Secretarul Cabinetului Patriarhal și P.C. MATEI PETRE, preotul comunității românești din Cipru.
În timpul unei săptămâni, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și însoțitorii săi au vizitat eparhiile de Nicosia, Pafos, Limasol și Kition-Larnaca, precum și o seamă de mănăstiri cipriote. În două din aceste mănăstiri viețuiesc și călugărițe trimise din România la cererea Bisericii Ciprului. Delegația română a avut bucuria închinării la racla sfințitelor moaște ale Sf. Lazăr, fratele Mariei și al Martei din Evanghelie, ale Sf. Iraklidios, hirotonit episcop în Cipru de Sf. Apostol Barnabas, dar a trăit și experiența suferinței de a putea să-și plece genunchii la mormântul Sf. Apostol Barnabas și în alte locuri sfinte ale Ciprului aflate acum sub ocupația turcă.
Momentul culminant al prezenței delegației române în Cipru l-a constituit împreună-liturghisirea celor doi Întâistătători de Biserici Ortodoxe și a însoțitorilor lor în Catedrala “Evanghelistria” din Nicosia.
In cuvântul său, Prea Fericitul Părinte HRYSOSTOM a evocat bucuria de a avea ca oaspete drag pe Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST, pe însoțitorii săi, ca un răspuns al vizitei făcute în România în toamna anului trecut. Prea Fericirea Sa a menționat în cuvântul său imensa tragedie a Ciprului, care de 22 de ani (astăzi 47 de ani n.n.) este o țară sfâșiată ca urmare a invaziei armatei turce și a făcut un apel la sprijin din partea tuturor popoarelor iubitoare de libertate și dreptate. Prea Fericitul Părinte HRYSOSTOM a ținut, de asemenea, să precizeze legăturile strânse și sprijinul reciproc între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Ciprului. “Cu deosebită plăcere, a spus Prea Fericirea Sa, ne amintim de multele feluri de daruri ale Bisericii Ortodoxe Române surori, din perioada anilor crunți și înfricoșători ai ocupației insulei noastre de către turci. De asemenea, numeroși ciprioți și-au găsit atunci refugiul în Țările Române”.
La rândul său, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a evocat importanța întâlnirilor dintre Bisericile Ortodoxe surori ca mărturie a comuniunii panortodoxe. “Apa cea vie” împărtășită de Mântuitorul Hristos femeii din Samaria (evocarea evenimentului biblic din Samaria celebrat de Biserica Ortodoxă în duminica de 12 mai 1996) este credința cea dătătoare de viață Bisericii Ortodoxe care se cere a fi împărtășită lumii iar unitatea panortodoxă manifestată și prin întâlniri între Întâistătători de Biserici Ortodoxe surori, este o condiție sine qua non a acestei mărturii. Prea Fericirea Sa, împărtășind durerea poporului cipriot datorată ocupării unei părți a insulei de către armata turcă, a exprimat compasiunea si solidaritatea creștină a poporului român cu frații lor de credință, Prea Fericirea Sa a precizat că, din nefericire, și românii poartă în suflet durerea datorată faptului că o parte a teritoriului României, ”pământul sfânt al Basarabiei și Bucovinei de nord se află înstrăinat de țară”.
În încheierea cuvântului său, Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST a făcut un apel la unitatea ortodoxă și creștină în general. “Acum, când primejdiile lumii sunt atât de mari și Biserica Mântuitorului Iisus Hristos este atacată din toate părțile, trebuie să nu pierdem legătura cu trecutul și memoria popoarelor și Bisericilor noastre și să fim mai uniți pentru a putea face față tuturor încercărilor”.
Prea Fericirea Sa a ținut să mulțumească pentru sprijinul material pe care Biserica Ortodoxă a Ciprului l-a oferit cu generozitate Bisericii Ortodoxe Române, mai ales după căderea comunismului în Răsăritul Europei.
După celebrarea Sfintei Liturghii, Prea Fericitului Părinte Patriarh TEOCTIST i s-a acordat “Ordinul Sf. Apostol Barnaba”, cea mai mare distincție a Bisericii Ciprului.
Un moment emoționant al vizitei l-a constituit slujba de pomenire și depunerea unei coroane de flori la Throni, mormântul pururea pomenitului Arhiepiscop Makarios al III-lea (1913-1977). Amintirea celui care a condus lupta de eliberare a țării și a fondat Statul cipriot este vie în sufletele tuturor conaționalilor săi, fiind venerat ca simbol al demnității creștine și naționale.
În timpul întâlnirii dintre Dl. GLAVKOS KLERIDES și Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST au fost evidențiate relațiile de dragoste frățească și colaborare pe multiple planuri între România și Cipru
Întâlnirea cu preotul și membrii comunității românești din insula Cipru s-a transformat, de asemenea, într-o manifestare a dragostei și dorinței românilor ciprioți de legătură cu Biserica și neamul din care fac parte.
†TEOFAN SINAITUL
Episcop Vicar Patriarhal (astăzi Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei)