REPREZENTANȚA PATRIARHIEI ROMÂNE ÎN CIPRU

ISTORICUL COMUNITĂȚII

Comunitatea Ortodoxă Română din Cipru a fost înfiinţată în anul 1995 cu denumirea de „Alianţa Românilor din Cipru”, având ca bază de pornire politica promovată de ţara noastră faţă de cetăţenii români care vieţuiesc în afara graniţelor României, prin care se doreşte organizarea lor in vederea păstrării datinilor şi obiceiurilor româneşti, a limbii materne şi credinţei strămoşeşti, în vederea promovării civilizaţiei şi culturii naţionale, pe de o parte şi, pe de altă parte, pentru cunoaşterea mai amănunţită a problemelor cu care se confruntă românii aflaţi în afara hotarelor ţării şi pentru rezolvarea lor.

În acelaşi an, 1995, Patriarhia Română, prin înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Teoctist, Patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române, a trimis în misiune în insula Cipru, pentru slujirea nevoilor duhovniceşti ale românilor de acolo, pe Pr. Petre Matei, fost Secretar eparhial al Episcopiei Buzăului şi Vrancei şi profesor la Seminarul teologic din Buzău, în urma solicitărilor făcute de Ambasada Română la Nicosia şi ca urmare a corespondenţei oficiale dintre cei doi Întâistătători ai Bisericilor Română şi Cipriotă.

Căpătând îmbisericire la Parohia „Sfântul Dumitru – Acropole” din Nicosia, sub grija P. C. Pr. Paroh Spiridon Demostenus, preotul român a început activitatea pastoral – misionară în “Insula Sfinţilor”, aşa cum este denumit Ciprul, printr-un program de slujbe, predici, spovedanie, contacte telefonice, vizite pastorale ocazionale etc.

Iniţial, Pr. Petre Matei şi-a desfăşurat activitatea in Nicosia si Limassol, prin rotaţie. Găsind înţelegere şi bunăvoinţă şi la ceilalţi Ierarhi locali, de la data de duminică, 11.02.1996, a început misiunea şi în oraşul Pafos, cu binecuvântarea Î.P.S. Hrysostomos, Mitropolitul de atunci al Pafosului, actualmente Arhiepiscop al Ciprului, în urma unei audienţe pe care a solicitat-o Î.P.S. Sale în acest scop, iar de la data de duminică, 24.11.1996, a început pastoraţia şi în oraşul Larnaka, cu binecuvântarea Î.P.S. Hrysostomos, Mitropolitul de Larnaka, fiind primit de Î.P.S. Sa într-o audienţă în acest sens.

Din 1995 şi până la 31 decembrie 2008, toate serviciile religioase au fost săvârşite de trimisul oficial al Patriarhiei Române în Cipru, Pr. Petre Matei, în cele patru oraşe mari din zona liberă (grecească) a insulei (Nicosia, Limassol, Pafos și Larnaka), prin rotaţie, după un program liturgic bine stabilit dinainte, pe luni şi duminici şi publicat sau anunţat telefonic, după cum urmează:

  1. în Nicosia, la biserica „Sfântul Dumitru – Acropole”, până la 31 octombrie 2007 iar de la 1 noiembrie al aceluiaşi an la biserica „Sfântul Pavel”;
  2. în Larnaka, la biserica „Panaghia Hrysogalaktusa”;
  3. în Limassol, la paraclisul „Sfântul Pantelimon” din curtea spitalului vechi;
  4. în Pafos, la paraclisul „Sfânta Marina”.

De la 1 ianuarie 2009, misiunea oficială a Patriarhiei Române s-a modificat, în sensul că îşi întinde aria de activitate, prin misiunea desfăşurată de Pr.Petre Matei, în Nicosia si în cealaltă zonă liberă a Ciprului, exceptând Mitropoliile de Pafos, Limassol, Tamassos și Orinis, Morfou și Constantia și Amohostou, unde credincioşii români sunt deserviţi de preoţi români veniţi pe cale particulară, în anii 2005-2006.

 

Decizia Patriarhală din 1995

Decizia Patriarhală din 2008